"Kenapa juga UPSR sama PMR mau kana mansuh?"

tadi time sa pigi hang out dgn kawan sa, kami duduk semeja sambil makan sambil bercerita. Well, memandangkan musim peperiksaan makin dekat, jadi banyak la kami ckp pasal prestasi adik masing2. adik sa nda paya ckp, teda blajar, teda tgk buku...tu PC mcm 7 eleven saja. jadi crita punya crita, tb2 kwn sa ckp "eh, bukan pmr sama upsr mo kena mansuh suda ka?"
sanalah topik mula muncul. jadi ada soalan"knapa juga UPSR sama PMR mo kana mansuh tu?"
untuk sepa2 yg x tau, memamg suda confirm peperiksaan2 akan dimansuhkan.


UPSR, PMR mungkin dimansuhkan: Muhyiddin



2010/06/20

MUAR: Kementerian Pelajaran membayangkan kemungkinan akan memansuhkan Ujian Pecapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) di masa hadapan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata beliau melihat ada kewajaran untuk berbuat demikian kerana aspek pembelajaran ketika ini lebih berorientasikan kepada peperiksaan sehingga tujuan utama untuk memberikan pendidikan holistik tidak dapat dilakukan sepenuhnya.

"Pihak kami sedang fikirkan sama ada akan kekalkan atau perlu hanya satu sahaja peperiksaan awam, seperti di peringkat SPM sahaja," katanya ketika ditemui selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Pagoh di Kompleks Seri Pekembar, Pagoh hari ini.
Mengulas lanjut, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata peperiksaan UPSR dan PMR mungkin akan diteruskan tetapi sebagai penilaian pencapaian pelajar di peringkat sekolah sahaja dan bukannya sebagai peperiksaan awam.

"Pihak kementerian tidak akan gopoh dalam membuat keputusan dan sentiasa mengalu-alukan pandangan daripada semua pihak mengenainya," katanya.

Muhyiddin berkata, secara peribadi beliau berpendapat hanya perlu ada satu peperiksaan awam sahaja bagi menilai pencapaian pelajar iaitu di peringkat akhir persekolahan atau sebelum memasuki institusi pengajian tinggi kerana di dalam soal kerjaya pun hanya SPM sahaja yang digunakan.

Namun, katanya, UPSR dan PMR diperlukan untuk membuat penempatan pelajar ke sekolah berasrama penuh atau sekolah aliran tertentu.
Beliau berkata, dengan hanya satu sahaja peperiksaan awam, guru dan pelajar boleh menumpukan usaha ke arah menggilap kreativiti, sifat interaktif dan aktiviti ko-kurikulum lain, serta sukan.

Kepada satu soalan, Muhyiddin berkata keadaan di mana jumlah pelajar perempuan cemerlang di dalam pelajaran meningkat bukan hanya berlaku di Malaysia sahaja tetapi di seluruh dunia.

"Kira-kira 70 hingga 80 peratus pelajar yang memasuki universiti adalah perempuan dan trend ini berlaku bukan hanya di Malaysia tetapi di seluruh dunia," katanya. - BERNAMA





Bagi saya, sa juga menyokong pemansuhan ini. sebab kenapa? sbb sa rasa malaysia punya sistem pendidikan lebih kepada exam-oriented berbanding dengan negara luar yang lebih kepada knowledge oriented. Sebelum huru hara ni berlaku, sa suda difahamkan oleh lecturer2 sa yg malaysia ni melahirkan pelajar cemerlang yang hanya menghafal semua fakta dan zip zap zup drg lulus exam dgn cemerlang. jadi sa rasa ini tidak patut sbb kita mo melahirkan pelajar yg bukan saja cemerlang menghafal fakta tp juga kreatif mengolah fakta dan sihat mental dan fizikal. Bila sistem pendidikan terlalu khusus dlm peperiksaan, maka matlamat pelajar untuk cemerlang dlm semua aspek itu sudah tiada. Pelajar lebih bersifat robot sebenarnya dan hanya berfikiran tertutup. Wajarlah pelajar hanya boleh register subjek spm maksimum 12 subjek. bila org berlumba2 mo dpt paling banyak A di sekolah, kampung, negeri, negara....? Mana kemampuan drg mengembangkan IQ dan pemikiran drg. Tidak kreatif. Saya sendiri sdg berusaha mengkreatif kan pemikiran sa....cuba baca article, news sikit2, wikipedia, buat research sket2...sbb sa rasa ini perlu untuk seorang student dan bakal guru. Kekreativitian sa x la setanding kawan2 sa dalam klas sbb itu sa cuba mo duduk sama rendah, berdiri sama tinggi sama drg. sa xmo terlalu ketinggalan. x bermaksud student x perlu belajar menghafal. tp bila kita belajar, jgn hanya tertumpu pada kukurikulum saja. tgklah, amalina yg kena hantar p london after da pya achievement 18 A's spm. nah kana hantar malaysia balik. x tau la apa isu da tp kena ambil ikhtibar lah

tp sa x taw la dgn cara pemansuhan exam ni, boleh kah kerajaan capai hasrat drg mo create malaysian students yg drg harap, yg saya harap. xtaw la sbb sa x sure klu budak2 skolah ni faham pemansuhan exam ni. drg tau hepi gila babi ja tp mesej? hmmm....respon ibu bapa? sa confirm byk bantah kecuali sebahagian golongan ibu bapa yg berpendidikan. ibu bapa bergolongan celik dan bependidikan ni at least bleh faham hasrat kerajaan.

personal thought, mmg bgus lah sa sokong pemansuhan ini. tp klu pemansuhan UPSR tu sa kurang pasti. sbb At least student skolah rendah ni kena nilai. sbb perbezaan kukurikulum skolah rendah dan skolah menengah sgt jauh berbeza. jadi perlu ada penilaian sejauh mana kebolehan drg. tp mungkin juga peperiksaan di sekolah bleh membantu menilai. xtaw la.
tp PMR, jgn lah jadikan peperiksaan awam. itu seja lah....sa harap ini dpt explen kawan sa. mungkin x cukup isi..malas sa mo type lg...bung moktar kali ni sa

New Photoshoot, new discovery...

We had loads of fun on our family trip on Sapi Island. Place i picked for a great scenery shoot with my Anty. Yep she gave the wow thing and we had a blast. Thanks to her.....Still looking forward ways to give a fabulous photo edit onto my master piece.


Raya!

Raya tahun ni sa balik kampung di papar. beraya di rumah uncle anty sa. waaa. sa sangka hari raya itu akan bosan. tp meleset. bleh tahan juga la meriah da. ntah napa taun ni tb2 meriah. taun2 sblmnya nda brapa. hmm.....Sa minta maaf trpaksa sa tolak jemputan raya beberapa kwn2 sa terutamanya si rafiq yg beria2 mo bawa sa p ruma da. sowey...... sa trpksa ikut fmily sa kali ni. taun lalu sa suda beraya di ruma kwn2. well, taun ni d rumah fmily sndiri lor.

lauk2 pauk yg disediakan lemang, kolupis, kuih muih, ayam guring, panggang, kari, sup tulang, sup kaki ayam, rendang, mee. biskut da ada yg slalu sa makan, ada yg jrg nmpk....yg penting ada tart nanas, baulu, kuih lidah, kacang, horlicks, kuih jala, ntah pa lg nama2 kuih tu. waaa......menu pilihan, KARI. SEDAP O TU KARI! staga.... rasa la juga suasana raya....tp teda baju sa...mumy sa seja yg bergaya ari tu berpakaian serba kebaya. well tiapa...nex yer lg

bisuk p pulau manukan......sa harap teda halangan...please lah. siuk btl p sana, kali ni sa bwa rombongan family n kazen2 lg p...hoho..

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR DAN BATIN
x byk gmbr2 sa...mls mo uplod.
tym sa smpai ni, sa prasan kucing ini telah beranak.....tahniah buat beliau
Ada juga yg sudi bg duit raya
kuih muih..ada byk lg di meja sebelah tu
aktiviti memanggang di raya kedua
Haiqal dan ibunya.....pjgnya rmbut da.....cumil

Baju melayu bersaiz XXXL ada dijual?

Hari tu saya round kk mencari baju melayu yg sudah siap dijait. Mencari2 la di shopping complex, dr kedai ke kedai. tp, teda yg sa jumpa. kenapa? sbb suma kecil2. baju ja sa muat, tp sluar, staga paha pun x pass jo....saiz xl ja sa jumpa....sa perlukan saiz xxxl....haha. kin malu o napalah sa reveal saiz sa di sini. oya, jd sa p kedai yg jual baju utk org2 xxxxxxl, ada juga, tp harga pun xxxxxxxxxxxxl. kain da pun x cantik. ish sa pun putus asa o trus. Sa mo cari di bawah 50 ringgit tp apakan daya, dunia mmg x adil. kunu lah.


Kali ni sa mo pi jahit baju sndiri. tp masalahnya, manada kadai mo trima tmpahan lg. aduhai. sedih oo... bisuk raya suda. Sa pun mo kasi playang baju tym raya. setelah hampir 3 minggu sa puasa, at least ada lah simbolik kejayaan sa. cis, bisuk pakai baju besa ja. yg besa suda org nmpk. baju melayu sa x muat suda. yg warna hijau itu. sa suka baju melayu yg cutting neck da yg style apaitu? yg musang2 tu....ah itu la. sa x suka yg belahan p dada tu. terlalu mendedah. hahaha.

raya di maktab xkan sa mo pakai baju org lg...alahai. teda rezeki. spatutnya sa aware bah. tiapa sa akan pastikan nex yer sa akan berbaju melayu full set! ni lah semangat satu malaysia. ingat muslim ja buleh berbaju melayu. oh tidak.....cina pn bleh... hehe.

Saya bantah rancangan membakar Quran di US

Sa baru tgk tv3 td, da ckp di us ada satu rancangan oleh ketua paderi di us, si terry jones mo bakar Quran bagi memprotest serangan 9/11 ke atas us. uik, apa mo jadi o. What happened is what happened. let bygones be bygones. common lah. Sa sangat membantah pasal ini boleh mencetuskan perang agama. Tidak hormat n respect langsung. klu betullah si terry tu beragama kristian, teda diajar untuk attack agama org. moreover we are taught to love our enemies. Perbuatan itu boleh memalukan umat christian skaligus christian teaching. X taw la apa mo jadi.....i don't think the world is going to end with love and peace.

MY view on Luca Lucas-internet sensation

sekarang ni hangat pasal si Luca lucas among sabahan. Bagi sesiapa yg x kenal luca lucas ni, da merupakan seorang kerapu atau org peninsular yang menghina sabah. jap....sa cari bahan statement da....Lepas kuar ja tu gambar screen capture stetment da yang di atas ni, trus muncul group "kami benci luca lucas yang menghina sabah" wakakaka.. sa lucu lah pulak. mcm skema btl o tu ayat....kami benci awak! hahahaha. Sa pun join ja la...org suda invite kan.


mmg x patutla da ckp gitu, sbb sudala da pijak bumi sabah, dr ayat2 da buli tau da kerja di sabah. syukurlah nak government sabah kasi makan ko. Lagipun kayu balak suma tu duit pigi mana? antara penyumbang paling basar ekonomi malaysia, negara ko berpijak skrg. hmmm....jgn salahkan sabah cuz x maju, salahkan pemerintah seberang yang menyeleweng duit sabah.

tp, yg sa prasan, bila muncul ha stetment tu, bukan main marah lg org2 sabah ni. maki2 da. sa tgk ja gelagat2 org yg marah2 ni. snyum2 tgk komen drg....sa? sa cool ja. sbb sa rasa bnda tu apa yg da ckp mmg betul, cuma da x bleh kasi kuar stetment gitu di public. well, shoping complex suma teteda sbnarnya, berlambak shopping complex d kk. tp apakan daya, ada yg ramai pengunjung, ada yg sunyi, ada yg gersang. sbb sa rasa, shopping complex tu sudah melebihi keperluan, apalah sangat populasi kk pn x bleh tanding johor. jd keperluan tu teda la..tp pemaju masih mo mengaut keuntungan. Yep! sabah bandar mati di waktu mlm, jam 11 gitu, mula la suda sunyi tu jalan raya. tp kdg2 sa terfikir, klu bandar yg never sleep tu, waktu mlm apa la drg buat ah? benda haram ka apa ka kita x taw.....well, JB.......hmm

Banyak juga kebenaran da. mungkin da emo pasal ada cewek da kasi luka ati dan perasaan da. hahaha. nda la. sa prasan semangat kenegerian org sabah ni tlmpau meninggi. even saya sndiri bleh menyampah dgn org sabah yag terlalu mengagungkan sabah. apa lg org seberang? ada org sabah muncul d tv, kecoh...keluar radio pun, kecoh. benda2 gitu yg buat pemikiran kita cetek la. kita terlalu mengagungkan KK. ya sa syukur tinggal di kk tp org sabah rasa, bila ada kk, itu sudah cukup. sabah suda cukup maju. OHH tidak!! KK itu masih jauh d blkg. KK itu biar kita sndiri nikmat, sendiri tau. sbb bila org lain dgr, org mnyampah. kita x juga bleh kasi maju kk. cross finger lah harap menteri2 kita kasi maju, bukan kk saja, 1 sabah kay? Sampah sarap, kasi bersih....pendatang asing, hntr ja drg balik. suda menumpang negeri org, buruk prangai lg. kemudahan kk, majukan. bla bla bla..

jgn marah tp sa rasa x payah la tlmpau mara si luca lucas tu. biarlah da hidup mewah di JB da....p club malam ka.....opss. oya, JB never sleep kan? hehehe.

" ko ambil lah tu kereta " - OMG....

Sa x boleh lupa lah ni tu ayat. Sebenarnya family sa ada krisis kreta. kreta lama kami banyak masalah bah....part2 keta tu pun sangat mahal sbb teda di malaysia kan. jadi bapa sa ambil keputusan untuk jual. jadi adalah juga 1 sumandak p beli. da kasi pakai boyfriend dia. jd senang hati lah. tp sayang jugalah sbb tgl 2 taun lg tu keta mo bayar. jadi as the time goes, pompuan tu x bayar2 tu keta secara tiba2. keta itu juga ditapuk dan xtaw dimana. pompuan itu x dapat dikontek. apa yg merisaukan bapa sa, keta itu masih di atas nama bapa sa. wow2....dan akhirnya bapa sa juga yg p bayar.


tiba2 bapa sa p cek, nama da kena blacklisted. ntah panic drg kelmarin. sa buat derk ja. tb2 ntah camna drg kasi selesai tu masalah. jd semalam bapa sa tb2 ckp, da mo beli keta buatan malaysia, exora. minggu dpn kuar suda kali. akhirnya ada juga keta mumy sa. hahaha. tb2 dad sa bilang, itu kia spectra klu ada rezeki sa p ambil balik kasi bayar habis, sa kasi pakai ko lah. wahaha....sa harap butul lah cakap da. lessen pun da sponsor klu ada rezeki. tp next year lah. sa butul2 pigang ckp da. tu keta sa x harap sgt, itu lessen yg sa harap berabis. hahahahahaha......

catatan ini hanya untuk sa baca balik di masa hadapan...klu sa baca balik mesti sa snyum2 1 org. hehe

Momon di luar

Sebenarnya td i p makan. tym sa tersedar dari alam mimpi petang2, bapa sa meng'shake' kaki sa several kali. da kasi bangun sa. tb2 da tya sa," mo ikut sa p makan ka?"....wah, sa apa lg, trus p mandi tanpa menjawab soalan beliau. mula2 mo p makan kadai yg typical, tb2 mumy sa teriak: " sa mo makan steak" adik sa menyokong....sa, teda respon, sibuk cek game fesbuk. akhirnya bapa sa bawa makan steak. hoho...

gambar rajah di atas merupakan oder steak pertama sa(sila perhatikan hujung ayat, 'steak pertama. bermakna ada kedua). Yg itu dinamakan grill chicken with cheese mushroom. uish, sa dgr ada cheese2 saja trus oder tnpa melihat harga. haha


di atas merupakan steak mumy sa yg paling mahal tym 1st round.....beliau mmg bijak. sa malu2 lg mo pilih steak td....haha. selepas pinggan pertama, sa x puas lalu mengoder lg....lg lah xtaw malu. kali ni sa mengikut jejak langkah mamy sa....sa cari yg lebih mahal dr steak da. iaitu beef steak yg ntah pelik2 nama da. 50 % cooked...sgt sedap....amat sedap...cuma da sikit la..sa x terambil gmbr kerna terlebih nikmat. yg mumy sa pya byk.....cis...mnyesal sa ambil tu. cuma sgt sdp la..pastu sa kyg..tgk gmbr rajah d bawah...licin

sa harap ada lg jemputan makan p luar oleh bapa sa....bapa sa ni slalu unpredictable. klu da rajin makan luar la. that's y kdg2 sa rasa bpa sa ni jenis yg boros. tgk lah, skali makan sudah rm200...tp da slalu mara sa boros....hmmmm.

Sebenarnya td i p makan. tym sa tersedar dari alam mimpi petang2, bapa sa meng'shake' kaki sa several kali. da kasi bangun sa. tb2 da tya sa," mo ikut sa p makan ka?"....wah, sa apa lg, trus p mandi tanpa menjawab soalan beliau. mula2 mo p makan kadai yg typical, tb2 mumy sa teriak: " sa mo makan steak" adik sa menyokong....sa, teda respon, sibuk cek game fesbuk. akhirnya bapa sa bawa makan steak. hoho...

gambar rajah di atas merupakan oder steak pertama sa(sila perhatikan hujung ayat, 'steak pertama. bermakna ada kedua). Yg itu dinamakan grill chicken with cheese mushroom. uish, sa dgr ada cheese2 saja trus oder tnpa melihat harga. haha


di atas merupakan steak mumy sa yg paling mahal tym 1st round.....beliau mmg bijak. sa malu2 lg mo pilih steak td....haha. selepas pinggan pertama, sa x puas lalu mengoder lg....lg lah xtaw malu. kali ni sa mengikut jejak langkah mamy sa....sa cari yg lebih mahal dr steak da. iaitu beef steak yg ntah pelik2 nama da. 50 % cooked...sgt sedap....amat sedap...cuma da sikit la..sa x terambil gmbr kerna terlebih nikmat. yg mumy sa pya byk.....cis...mnyesal sa ambil tu. cuma sgt sdp la..pastu sa kyg..tgk gmbr rajah d bawah...licin

sa harap ada lg jemputan makan p luar oleh bapa sa....bapa sa ni slalu unpredictable. klu da rajin makan luar la. that's y kdg2 sa rasa bpa sa ni jenis yg boros. tgk lah, skali makan sudah rm200...tp da slalu mara sa boros....hmmmm.

Kerana ingin tahu.........

Time boring2 la juga sa rajin update blog. well....utk pengetahuan anda, time sa di IP, sa ada blajar resepi dr si Izni. Sa teringat time sa p beraya ruma da taun lalu, sa ada termakan satu biskut sdp btl. iaitu cornflakes. sa pun apa lg...itu ja sa pigang. tp sa tau malu juga la masa tu. jd sa mkn sikit....try sket makmur, kuih yg lain...heeee.. jd ari tu sa tya da apa benda tu? da bilang itu cornflakes dgn madu....caranya mudah...gaul dengan madu saja pastu bakar...waahh...resepi yg agak mudah. jd bila sa teringat ckp da, sa pun apa lagi trus p beli cornflakes. sa ada tmbah aksesori la juga.. choclate rice, kismis n butter. itu ja la sa pndai2 modified. sa kira mo campur gula perang la juga sket sbb mumy sa pya buku resepi ada satu biskut yg hampir dkt dgn ni resepi si izni, da blg letak caramel. jd caramel tu sa assume gula perang. hehehe. sa cuma playang bahan2 da... besok bru sa buat. hohoho...

Tengah sa mencari bahan-bahan utk biskut sa, sa terjumpa satu benda yg menarik perhatian sa. da tulis sana popping corn. sa teringat satu experiment yg mengatakan radiasi telefon mudah ahli tu, boleh mem'pop'kan popcorn. sa ada nmpk tu video d youtube. tp memerlukan banyak hp la... jd kerana video itu, sa mo saksikan sendiri live....jd sa pun beli.....harga RM 2.90 saja....hehe. tym di kreta, sa pinjam la hp bapa,mumy sama adik sa...termasuklah hp sa....sa try di keta, teda apa2 yg berlaku ah sama tu popcorn....trus sa mula meragui. dlm hati berkata" bukan popcorn kali ni". sampai ja rumah, trus ambil periuk...nah.....malatup....puas ati.



teda rasa tu....jd sa letak caramel....jd juga la...sakai kan

video

Gambar2 Event sepanjang sem 3 setakat ini....Syok!!

Tergerak ati mo upload gambar2 penangan dr hp baru yg tidak boleh di'describe' sbgai baru lg. Sa rasa sem ini adalah sem yg tersiuk la sepanjang sa berada di kent. Banyak suka dan duka tp xkan sa mo upload memory duka kan. hope there are more to come in the coming future la...byk lagi event2 yg sa x uplod cuz hilang gmbr2 atau x terambil gmbr masa tu....

ni lah kemuncak segala kesibukan. assignment buku skrap yang perlu dihantar esok hari da. sa belum lg mula lekat2 masa ni. stress yg teramat smpi keesokan hari. sampai sepa sja kacau sa masa ni mcm sa mo tampiling saja....hahaha.
masa ni p beli hiasan raya n buka posa. mmg siuk la ktawa saja. gmbar rajah di atas ialah rantai mama si zakwan. Datin2 gitu
Penghargaan kad raya kpd cigu nazri. da byk buat baik sama kami. appreciate sgt2.
Pertandingan buat kad raya. taun lalu sa sorang buat no 2, skrg pipah n sa sikit2, harap no 1.
Hang out dgn Nia. Da blnja sa 1 hari. siuk bangat!

sdap....harga pun sdap...

Berbuka di rumah cigu nazri. Best...muafakat klas ks..


Makan di salut...1st kira mo p Gayang, tp x jadi.

Pengalaman jumpa Bapuk Tuaran. byk kali suda nmpk da berlegar2, cuma kali ni ada courage mo ambil gmbr. eh, event kaini?
Sukaneka bersama bebudak tadika. Comel tu budak2.
ni la 1st time sa rasa jd cigu. hahaha. anway, tu girl yg sebelah kanan sa saja yg kiut....
Kami menganjurkan pertandingan buat banner. kami juga turut serta. walaupun x cantik, asal ada suda cukup
bbq d ruma scara tiba2
p momom dgn budak bm....mereka sgt lucu. x kering gigi ktawa sma drg. ni 8 org dlm keta ah...sa ada dukung si zionel lg tu..haha
berbuka di ruma cigu joyah, dgr2 da marah kami x kasi bersih ruma da....hmmm. walaupapun, thx cigu
Tamu sains and maths...
Pigi ruma anty si kartika....sesat lg tp lucu lah pengalaman da
kartika n ong.....mereka sgt lucu. haha
Kem agape di kundasang..ni pun sgt best.
bersatu dlm kristus
menyanyi dlm klas. drg sgt gembira.. haha
praktis utk kem agape.
hang out dgn mereka. sampai juga drg d penampang.
sushi
Violin si aaron yg berharga rm 400 yang sa kasi patah
breakfast di kadai cina...

Konvokasyen...btl kaitu ejaan sa. kami wat persembahan koir.
suma ks yg hadir....si shah ja yg teda

tym ni raptai sehari sblm konvo
cina2 ini kelihatan penat berdiri
perut sa sgt bsr....
Si khalid bwa cenderamata dr hometown da sipitang!
seriusly, ni la 1st time sa mkn durian smpai senak....dan teda side effect kay....
event seterusnya, mata sa kotut.
p makan sama drg edna

kajian lapangan di malangang pengalaman yg memenatkan tp sgt best....byk ktawa
sinilah pengalaman paling lucu.
wakaka......pose saja ni ah... tba2 ada vitagen
p makan sama budak bm....tym ni si kristy blnja sa.
ktawa smpi kluar air mata sa...haha

p hospital kasi kwn si anu...ntah btl ka nda da sakit tu. tp dkt 2 jam stga sa bercrita2 sma si edna smntara mnunggu....besh..
p pulau sapi! sgt siuk! dpt snorkeling.

beli preparation b4 p pulau
barangan milimewah
ini adalah event sebelum violin si aaron patah. lpas ambil pic ini, violin itu patah dek hentaman pantat sa
Hari guru..
mereka kelihatan gmbira..
hari guru, kami perform koir. byk feedback buruk ah

si shah sponsor kami coklat bangas. walaupon bkn event, tp pngalman pelik, pasal sa turut gelojoh makan
p hang out sma bdk sains....wahahaha. ni pun sgt siuk.

ada org nda hbs makan....wakaka. suma harapkan sa
besday nenek
smoga pjg umur...
p yun on sma drg

kali ni ada si boby join...
usahawan. kami buat untuk projek ekonomi.
jamuan klas bersama cigu nazri. syg cigu...
ari pertama sampai kent utk sem 3. ada si daus......
Besday nenek....apy besday..
still young wat...surprise utk da
event besar dlm 4 taun ni.....world cup...

apy besday bpa....moga pjg umur

Click To support kama....

About Me

My photo
Penampang Sabah, disanalah tumpahnya darah saya. aiasehmen.... berminat dalam bidang nyanyian dan hiburan. walau apapun, tak kenal makan tak cinta...

Pengalaman mengajar kita....

Buat pertama kalinya saya mula menulis blog untuk tatapan semua......pandai2 suda. tapi nda pa. segala informasi dan cerita pengalaman hidup bukan sahaja untuk dijadikan pedoman untuk diri sendiri tapi juga untuk yang lain. terutama sekali bila kita jatuh dan bangun semula. kerna itulah....hari kita x selalu indah....malah keburukan itu datang dri kita sendiri

Chat ja la....