Perangai Orang......

Perangai manusia mmg la macam2. Gelagat2 ni la yang pa orang bilang tu kasi perisa kehidupan. Tp perisa2 juga. tp cuba bayangkan klu perangai suma manusia ni kearah positif ja. ala pendek kata suma bek2. kan aman dunia? suma suka sama suka.... tp tlampau bek pun org rasa pelik juga....sedang2 la.

Klu orang tya sa apa jenis prangai org yang sa suka? mstila yang sopan santun....jga budi bahasa. itu klu pompuan la...klu laki lantak la....kaki gosip mmg ngam sama sa.. hahaha.

Cuba tnya sa klu yg sa x suka....? byk....pasal sesetengah org ni la yg sa x suka ni sa mo luahkan dlm coretan sa ni. aiseh....biarla lgpun xda sepa pon yg terbaca post sa ni. 1st paling sa x suka orang yang Over react......apa ja pon mo over....jalan over, bercakap over, ktawa over, haiz...slalu suda sa jmpa org mcm tu. Over confident laitu. sa x suka sbb org mcm ni mcm x jaga environment.... sesetengah org suka ada yg x suka. klu org bilang ceria, tu bukan ceria nama da, tu kin mnyampah klu ari2 itu ja prangai yg sa nmpak..skali skala ok la....ni ntah sampai bila la mo bwa tebiat mcm tu..........

kedua, mulut yang laser x kira tmpt. ckp main lepas ja. yala....orang mcm ni mmg pon byk suda sa jumpa.... well, kdg2 orang berperangai mcm ni xtaw apa yg da ckp tu kin sakit ati....ktawa ja.... sa taw kdg2 mo bermesra la kan....tp klu da teda topik tu mula la suda mulut tu mncari idea...skali terlepas, terlajak suda... ati org terluka...klu kalis laser xpa, cuba klu yg sensitif. huhuu....dendam la namanya....

ketiga, pendapat da ja la yg paling betul. pendapat org da sangkal ja. huh..mencabar kewibawaan klu sa jmpa org mcm ni. sa slalu mngalah ja klu ada org ni mula memberi pndapat bla2 bla2 smpai tempias kluar mulut dgn gerak geri tangan yg over. pastu klu org x stuju, brabis mo pertahankan. mula la tunjuk pandai..org pon angguk ja.. eeeee...panas tp sabar ja la joe...bila org gini beraksi, sa tgk ja sekeliling sa, suma wat apa tu? rolling eyes? hish......x sedar lg tu...ttp yakin dgn ayat2 da yg kuar dr mulut. ala pasalah nya explen bek2...ni mo tunjuk lagak pandai....sederhana ja la.

Orang yg x sedar diri ni la yg kdg2 wat sa fed up...ckp org tp diri sendiri x pena analisis. byk la da ckp smpai da sebar sma geng da....tp bila perhatikan, bukan da sndiri pn gitu ka? wui.....sa malu juga la terkena tmpias klu ada org mcm ni. x sedar2....hmm...xtaw la juga. ada la sebilangan org yg sa knl berperangai mcm ni. tp sa xmo ckp la...

huh apa yg sa ckp di atas bukanla utk sesiapa...tp cuma satu bentuk luahan ati sbb sa berdepan dgn prangai org ari2. Bukan sa mo ckp sa ni sempurna sa pun kdg2 terbawa2 juga dgn perangai2 d atas cuma sa x la slalu bawa tu prangai suma. Mmg klu kita ckp direct dgn someone atau tegur da, confirm da akan ckp balik psal kita d blakang. gitula prangai juga tu yg x puas2 ati. x mngaku sala... haiz ni pun byk suda sa jumpa.. ada sorang ni, da mmpunyai suma ciri2 d atas...confident, celupar, suma la.....sa x pena tegur org ni. sbb da over confident. slalu da wat lawak tp kdg2 lawak da tu kin sakit ati. seolah2 menyindir. da pena lg ckp ma sa da sntiasa bertapis klu ckp...bertapis ka???? pluru pun yg kuar dr mulut da. dan sa prasan org ni da prasan yg suma org suka ngan da, senang ngan da....n mcm sa pena dgr stetment da "aku rsa suma org senang dgn aku"....n suma org layan da bek2. tp suda d blakang, bru la sa sedar suma munafik.....ada yg ckp'kami terpaksa layan da baitu'. ada yg ckp' napa tu over?' ada yg slalu menjeling klu da ktawa o brcakap.' n sa btl2 terkejut la.....smpai org yg da anggap paling rapat pun bleh ckp buruk pasal org ni...hmpir suma org x suka org ni. sa pon bukan suma org suka tp sa pya haters mungkin x sebanyak org ni. kdg2 kesian tgk org ni berperangai mcm tu tp x pena taw apa org cakap d balakng. sampai skrg ah tu prangai.....tp sa jus diam...n tgk ja la smpai bila. org ni klu mo mengumpat pon xpa....tp jgn la ckp dpn2...hmm...itu la satu contoh org yg sa kenal. sa mmg xmo jd cam tu....palis2.. hahaha.. tp syukur hubungan s masi baik ngan kwn2 sa..... tp klu sa x suka seseorang, mmg kompom bleh nmpk dr air muka walaupun sa snyum. hahahaaha ntah knapa...ni la ni sala satu kburukan sa...kdg2 mls mo layan....lebih suka teda komunikasi.

ba ini sajala.....post sa kali ni agak kurang matang...tp pa bleh wat..sistem diari sa scara rahsia dan bertulis diharamkan suda sbb pena ada org baca.. haha..post ja la d sini.

p/s.....sa mo jadi better n better each time...perbetulkan kekurangan.

3 comments:

gadis borneo January 17, 2010 at 9:49 AM  

mimang tia dpt lari dr urg2 masam ini bos...:)

buat deh sj la...nti klu suda talampau...ba,...apa lg....:D buat la apa yg ko suka...haha

Leslie Michael Chang January 17, 2010 at 9:23 PM  

astaga...btl tu kan cadangan ko...sa kasi talanjang a wat pameran sains...hahaha nda ba

Afendy January 18, 2010 at 2:41 AM  

ish.. ngam la.. sama la mcm ko les..

Click To support kama....

About Me

My photo
Penampang Sabah, disanalah tumpahnya darah saya. aiasehmen.... berminat dalam bidang nyanyian dan hiburan. walau apapun, tak kenal makan tak cinta...

Pengalaman mengajar kita....

Buat pertama kalinya saya mula menulis blog untuk tatapan semua......pandai2 suda. tapi nda pa. segala informasi dan cerita pengalaman hidup bukan sahaja untuk dijadikan pedoman untuk diri sendiri tapi juga untuk yang lain. terutama sekali bila kita jatuh dan bangun semula. kerna itulah....hari kita x selalu indah....malah keburukan itu datang dri kita sendiri

Chat ja la....