Bahasa Kadazan diancam kepupusan

sedar x sedar, bahasa ini semakin diancam kepupusan lah. Iya, sebenarnya lama suda bah sa sedar ni cuma baru skrg sa mo ckp. dari mana sa taw? dr mulut org sekeliling sa. bila sa ingat balik di sekolah, student2 yang berbangsa kadazan ini lebih cenderung bercakap dalam bahasa melayu. Kalau bukan melayu, english. sesama dorang lg tu. sama macam sa, sa bercakap dalam melayu bah. haha. tp sa ni masi boleh dibagi excuse sbb sa cuma half-kadazan.


budak2 kadazan ni bila dibawa ckp kadazan, mmg tidak lancar dan ada yg langsung x pndai ckp. sa sedih la sbb ni bahasa sudahlah hanya dituturkan golongan kadazan saja. kolompok yang hanya terdapat di penampang dan papar. mama sa pun x pndai cakap. tp anty2 dan cigu2 suma klu berjumpa sesama drg msti speak mother tongue drg. napa drg k kasi waris tu bahasa sma anak drg ah? sa rasa ni kadazan tlmpau modernized suda bah smpai lupa asal usul. pasal tu la org ada buat kenyataan kadazan ni anak bandar yg sumbung2. mangkali jugala.

sa masi ingat lagi dulu, ada satu kazen sa yang baru saja branak. ibu muda lah. jadi, dlm kreta tu da dukung2 la anak da. jd sa tnya da

"ko x bawa da cakap kadazan ka?"
"ish, bukan sa pndai ckp kadazan juga. paham saja la"
"eh, mumy ko kan juga slalu jaga da, suru la da bawa2 cakap kadazan bah"
"oo, tiapa la. sa rasa tu kadazan tida penting bah. bahasa yang tida femes. nti klu anak sa suda basar, sa mo kasi sikul da d skola cina. ada juga masa dpn."
"hehehe....sigh"

situasi di atas betul2 buat sa berfikir...apa mo jadi sama mentaliti org skrg. tp tiapala mungkin ni org x berpelajaran tinggi bah. sa sebenarnya walaupun x pndai brcakap kadazan tp sa berusaha mo blajar ni. sa bleh juga la mngerti skit2 sbb nenek sa pndai tegur klu sa x pndai ckp kdazan.

jika mau dibandingkan dgn dusun, drg begitu jaga bahasa dan budaya drg. klu mo dibandingkan d skolah sa, yang sesama dusun mesti akan brcakap dusun. yang pakai tudung, skali bercakap dusun terer btl. slepas sa merantau lg la hmpir semua dusun yang sa kenal bleh bertutur dlm bhasa drg sndiri. bukan dusun saja, bangsa lain pn mcm bajau, bugis, murut, brunei ades. ntah napa sa tlmpau patriotik ni. cuma sa mo ingatkan, bahasa itu identity bangsa. klu pupus, apala bangsa dimata dunia. jgn lupa, orang berbudi, kita berbahasa. bahasa jiwa bangsa.

0 comments:

Click To support kama....

About Me

My photo
Penampang Sabah, disanalah tumpahnya darah saya. aiasehmen.... berminat dalam bidang nyanyian dan hiburan. walau apapun, tak kenal makan tak cinta...

Pengalaman mengajar kita....

Buat pertama kalinya saya mula menulis blog untuk tatapan semua......pandai2 suda. tapi nda pa. segala informasi dan cerita pengalaman hidup bukan sahaja untuk dijadikan pedoman untuk diri sendiri tapi juga untuk yang lain. terutama sekali bila kita jatuh dan bangun semula. kerna itulah....hari kita x selalu indah....malah keburukan itu datang dri kita sendiri

Chat ja la....