Facebook - Perosak bangsa?

sa decide untuk membuat post ini sebelum sa tido. sbb sa ada ternampak satu status kawan sa yang membincangkan facebook ni meruntuhkan akhlak anak bangsa. hmmm.....bg sa setengah2 lah.


Facebook ni sala satu medium untuk menghubungkan geng2 lama, dan kawan2 samada rapat, x rapat, kenal2 gitu saja....sumala. yg x kenal pn bleh jd kenal. itulah kekuatan facebook. Pengaruh da cukup kuat sampai org sanggup duduk berjam2 dpn pc semata2 mo mengintip crita2 baru atau meluahkan segala jenis prasaan melalui FACEBOOK. Oh ya, jgn ckp facebook hya utk remaja2 belia2....Tidak! Mama sa pun men fesbuk duduk berjam2. Tarikan utama facebook ni juga pasal kerana pengaruh kuat da ni, org2 yang berumur pun ada account facebook. jadi, susunan lapis masyarakat sungguh luas ya d fesbuk. hehe...

tapi fesbuk juga kadang byk membawa keburukan. bukan salah fesbuk itu sendiri, tp kawalan minda manusia yang membuat fesbuk ni satu subjek utama yg dipersalahkan. seakan2 fesbuk ni d tgah2 lah. Cuma keburukan fesbuk ni da teda kawalan atau sekatan. Mmg bkn sng tp utk kes2 mcm menfitnah, menghina agama dan bangsa, tu semua patut disekat sblm group2 ni disebar n menimbulkan rasa marah org ramai. klu ada kawalan, sa rasa fesbuk shud be ok. klu mo ckp skrg org byk buang masa dlm fesbuk, sa rasa lbih baik drpda budaya lepak sbb bdaya kepak byk membawa pengaruh2 ngtif mcm merokok, minum, logop2, membuli, mencuri tu sumua drpada kolompok yh mlepak la yg boring tahap dewa x taw mo buat apa. Iya! mmg fesbuk buang masa org, tp tu suma bukan sala fesbuk, tu sala diri sndiri. Klu yg belum berakal, ibu bapa bimbing la ank....klu yg suda besar panjang, mmg susah la mo ckp...mcm sa. iya sa akui ni suma punca sa keboringan d rumah. pasal tu sa lepak dlm fesbuk saja.

x bnyk bah hujah sa sbb sa mls mo berfikir. lgpun sa mengantuk suda...lantak lah. yg penting sa tau jaga masa, tidur, makan, dan yg lain2. fesbuk forever. yeah....

1 comments:

moeyna June 19, 2010 at 11:08 PM  

bha ...sa sokong hujah2 kau les..sa pn salu duduk bjam2 depan lptop gara2 layan fesbuk..tp rasanya teda la smpai menjadi perosak bgsa.. ;)
boring bha actly..teda pa mau buat..so..fesbuk jak laa...hehe =))

Click To support kama....

About Me

My photo
Penampang Sabah, disanalah tumpahnya darah saya. aiasehmen.... berminat dalam bidang nyanyian dan hiburan. walau apapun, tak kenal makan tak cinta...

Pengalaman mengajar kita....

Buat pertama kalinya saya mula menulis blog untuk tatapan semua......pandai2 suda. tapi nda pa. segala informasi dan cerita pengalaman hidup bukan sahaja untuk dijadikan pedoman untuk diri sendiri tapi juga untuk yang lain. terutama sekali bila kita jatuh dan bangun semula. kerna itulah....hari kita x selalu indah....malah keburukan itu datang dri kita sendiri

Chat ja la....