Pernah makan Tuhau? antara feveret traditional dish sa tu. hari ni sa jalan2 merantau d pasar, p lido, p putatan dan akhir sekali d donggongon. Dan sedang sa mencari2 bahan2 untuk sa mo masak keropok bayam(akan sa post lpas sa msk ptg ni), sa terjumpa hinava. hinava ni juga merupakan makanan traditional org kadazan. mgkin ni dish not really popular among the dusun community la sbb bila sa tya org tambunan, 'ko pena makan hinava?' drg akan ckp: "apaitu hinava?" sa pun tekejut. sa tya lagi org ranau:"ko pena makan hinava?" " ee apaitu??" atok.....
Hinava ni makanan tradisi yang boleh dikelaskan sebagai salad lah. salad ikan. ikan2 akan diambil isi sahaja, teda tulang. isi ikan itu akan di lenyek2 guna garfu. lpas tu campur la lada, garam, peria, bawang merah.....ntah pa lagi...trus diperah asam limau byk2...kasi biar 10 minit dalam aisbox, wala!!! sadap. ikan tu masak sendiri sbb asid dlm limau tu kasi masak da. hahaha.....sadap butul!!! tp lagi sdp klu guna udang.....hehe..
jd time sa membeli hinava, sa ternampak tuhau...haha. tuhau ni sa nmpk ada beza sket dr typical tuhau. sbb typical tuhau di penampang ni da seakan2 cuka melulu. dan berwarna oren keputih putihan....yg ni warna coklat melulu. sama seperti tuhau yg dibawa kwn sa dr ranau....tuhau ranau ada kna simpan udang kering....dan sa sgt suka. jd sa tnpa segan silu, kasi tu inan 4 ringgit dan chow....
td bapa sa suru beli roti canai.....jd sa jalan kaki ja p beli. pastu sampai ruma sa makan. sa teringat tuhau yg sa beli td.....hahahaha...jd sa teroikir2 satu idea yg gila2.
TUHAU+IKAN MASIN+HINAVA+KARI+ROTI CANAI....wakakaka berzat sungguh makanan sa hari ini. jgn terkejut sbb sa mmg makan tu suma skali.. jd sa bleh anggap diri sa ni bapa pemodenan tuhau....wakakaka... jd sbnarnya inilah post sa all about. intro da yg pjg berlembar2. klu anda terliur, cubalah resepi sa...sekian
i'm bringing Tuhau to step into the next level!!!!
Posted by
Leslie Michael Chang
Thursday, June 24, 2010
0 comments:
Post a Comment